Zbog vlakana koji čine da se duže osećamo sitim, mogu da pomognu i u mršavljenju, a nutricionistkinja Julija Tarbat je sprovela mali eksperiment kako bi utvrdila kako tačno banane utiču na mršavljenje. Ona je 12 dana jela samo banane, kako bi smršala i pročistila organizam, a evo nekoliko pravila kojih se pridržavala na tom režimu ishrane:

Jela je koliko želi banana, ali ništa drugo osim toga, eventualno je ponekad dodavala malo zelene salate posljednjem obroku u toku dana. Konzumirala je isključivo zrele banane, vodeći računa da unese isti broj kalorija koji je inače unosila dok je “normalno” jela. Pila je dosta vode, do tri litra dnevno i imala je uobičajene fizičke aktivnosti. Odmarala je više jer tijelo prolazi kroz fazu detoksa i opravka.

ulija kaže da se sve vrijeme pridržavanja ovog režima ishrane, u trajanju od 12 dana, osjećala sjajno i nije imala nikakvih nuspojava. Ističe da joj je stanje uma bilo veoma jasno, da je bila koncentrisana i efikasna u obavljanju svojih zadataka. Također, bila je dobro raspoložena i nije imala nagle promjene raspoloženja.

Dakle, reklo bi se da je ovaj dvanaestodnevni detoks bananama urodio plodom, ali ipak bi uvijek trebalo da se posavjetujete sa ljekarom prije uvođenja bilo kakve restrikcije u ishranu.

Osim toga, dr Dejvid Heber istakao je da ovaj režim ishrane nije dobar jer banane ne sadrži protein, “najvažniji nutrijent koji kontroliše apetit i metabolizam”.

Ono što je najvažnije nije samo da skinete kilograme, već je važno i kakva će biti struktura tijela nakon toga. Ako se izgladnjujete ili jedete samo ugljene hidrate, polovina kilaže koju izgubite će biti mišići. Svakih pola kilograma mišića koje izgubite usporavaju metabolizam za 14 kalorija dnevno. Kada izgubite oko pola kilograma mišića, vaše tijelo će sagorijevati oko 140 kalorija dnevno manje.

Oglasi - Advertisement