Otkrijte tradicionalna verovanja vezana za proslavu Presvete Bogorodice i upoznajte se sa običajima koje bi srpski pravoslavci trebalo da izbegavaju na ovaj poseban dan.

Na današnji dan Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Vavedenja Presvete Bogorodice. Ova prilika označava trenutak kada je Marija, u dobi od tri godine, dovedena u Jerusalimski hram i predana Bogu.

Kako se Uvod poklapa s Božićnim postom, svi sljedbenici treba da poštuju dan apstinencije. To znači da će danas svaki vjernik postiti kao dio svoje vjerske prakse.

Marija, koja je bila kći Joakima i Ane, rođena je u Nazaretu. Njeni roditelji su bili poznati po svojoj pravednosti. Kao malo dete, Marija je često pratila svoje roditelje u posetama hramu u Jerusalimu. Ona je poštovana kao Majka Božija.

Kako priča kaže, Anu je Bog blagoslovio da rodi Mariju u svojim sedamdesetim godinama. Prije začeća, Ana i Joakim su se obavezali da će svoje dijete posvetiti hramu ako ga imaju. Stoga, kada je Marija imala tri godine, odvedena je u jerusalimski hram, gdje ju je na ulazu primio prvosveštenik Zaharija, otac svetog Jovana Preteče. Zaharija je postavio Mariju na prvu od dvanaest stepenica koje su vodile do najsvetijeg dijela hrama, poznatog kao Svetinja nad svetinjama. Uprkos teškom usponu, Marija se na preostale stepenice uspinjala sama, kao što je bilo uobičajeno čak i za odrasle.

4. decembra slavimo događaj poznat kao Vavedenje, kojim se obilježava uspomena na Ulazak Presvete Bogorodice u hram. Ova prilika se obeležava i kao svedočanstvo slave manastira Hilandara.

Marija je u hramu boravila devet godina, a za to vreme su njeni roditelji preminuli. Potom su sveštenici hrama doneli odluku da joj ugovore brak sa Josifom, 80-godišnjim udovcem koji je već podigao svoju decu.

Prema tradiciji, postojala su nefleksibilna pravila koja su zabranjivala djevojci da ostane u celibatu i neudata do kraja svog života. Svaka djevojka je bila obavezna da se uda. Marija je boravila u Josifovom domu, baš kao što je i živela u hramu. Time je postala prva časna sestra, ona koja je svoj život posvetila Bogu.

Prema crkvenom kalendaru za decembar 2023. godine, 4. decembar se obeležava kao dan svetkovine za žene. Ovaj dan ima poseban značaj za žene koje čekaju ili su rodile, jer je vrijeme da traže božansku zaštitu i blagoslov za svoju djecu.

U mnogim kulturama postoji dugogodišnja tradicija izbjegavanja zadataka koji se smatraju značajnim na određeni dan. Vjeruje se da se uzdržavanjem od ovih odgovornosti može postići osjećaj zadovoljstva i uspjeha.

Vjernici budno prate vrijeme, tražeći naznake onoga što može doći u godini koja je pred nama. Ova vjerovanja su se prenosila s generacije na generaciju, čineći Vavedenje bitnim kulturnim i vjerskim naslijeđem. Vremenskim prilikama se posvećuje posebna pažnja, jer se vjeruje da odražavaju prirodu predstojeće godine. Dan ispunjen sunčevim zracima označava sjajnu i blistavu godinu, dok padavine ili jaki vjetrovi impliciraju plodnu ili neplodnu godinu.

Oglasi - Advertisement