Vremenska prognoza, kako je prognozirao meteorolog Ristić, ukazuje da nas u novogodišnjoj noći očekuje kiša. Tokom cijele nedjelje, 31. decembra, nebo će se postepeno naoblačiti, što će dovesti do povremenih padavina tokom večernjih svečanosti.

Očekujte snežne padavine u uzvišenim predelima planina, praćene jačanjem jugoistočnog vetra, posebno u košavskom regionu. Većina područja će uživati ​​u blagim temperaturama koje podsjećaju na proljeće, između 10 i 15 stepeni Celzijusa.

S dolaskom noći jugoistočni vjetar će gubiti snagu i prelaziti na zapadni. Tokom cijele noći u većini područja temperature će se kretati između tri i šest stepeni Celzijusovih. Kako svane nova godina, padavine će se postepeno smanjivati, praćeno blagim padom temperatura.

Poslednjih dana naišli smo na neočekivane vremenske prilike, sa temperaturama koje su porasle za čak 18 stepeni više od norme. Ipak, sada se naša pažnja mora okrenuti ka nadolazećoj sezoni praznika i implikacijama koje ona ima na zimsko vrijeme. Pojava događaja povezanih sa polarnim vrtlogom će imati dubok uticaj na uslove koje možemo predvideti.

Formiranje ciklona na konvergenciji toplih i hladnih arktičkih masa rezultirat će pojačanim snježnim padavinama u pojedinim područjima naše zemlje. Početak hladnijeg vremena počet će u Novoj Dodini, vjerovatno već za Božić, i potrajati oko 20 dana, pretvarajući značajan dio januara u pravu zimsku zemlju čuda sa obilnim snježnim padavinama. Ovaj period će takođe obeležiti i najhladnije doba godine. Kada ima snijega na tlu i vedrih noći, očekujte slab do umjeren mraz u rasponu od -10°C do -5°C na povišenim područjima, s potencijalom jakih mraza i do -20°C. Maksimalna temperatura kretat će se oko 0°C. Krajem januara, sa jačanjem zapadnog toka, temperature će rasti, što će uzrokovati topljenje snježnog pokrivača u nižim područjima i planinskim predjelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. U jutarnjim satima ponegdje može biti slabog mraza, dok će se dnevne temperature kretati od 10°C do 15°C. Tokom ovog toplijeg perioda duvaće slab do umeren južni vetar, objasnio je Ristić.

On predviđa da će predstojeći hladniji period, koji se očekuje oko 10. februara, biti kraći od 7-10 dana, ali će donijeti obilnije snježne padavine i stvaranje snježnog pokrivača.

U prvoj dekadi marta možemo očekivati ​​dolazak trećeg i poslednjeg talasa hladnog arktičkog vazduha. Tokom ovog meseca važno je primetiti intenziviranje sibirskog anticiklona prema našim krajevima, kao i snažnu kišu u košavskom području. Topliji periodi u martu biće znatno topliji, sa dnevnim temperaturama koje mogu prelaziti 20°C. Uprkos ukupno nešto toplijoj zimi u odnosu na prosjek, možemo predvidjeti značajan broj autentičnih zimskih dana karakteriziranih snježnim padavinama i niskim temperaturama. Padavine će u hladnijim periodima biti u izobilju, pretežno u obliku snijega, što će rezultirati snježnim pokrivačem u trajanju od oko 20 dana u nižim područjima. Vrijedi napomenuti da su u prethodnom vijeku zime u prosjeku imale 30 dana sa snježnim pokrivačem, što je ove godine činilo nešto manjim.

Oglasi - Advertisement