Da biste započeli liječenje problema sa sinusima, počnite s ispiranjem sinusa. Svako jutro očistite sinuse tako što ćete ih ispirati rastvorom tople vode i soli u trajanju od 10 dana. Da biste pripremili sredstvo za ispiranje, pomiješajte 1 žlicu soli sa 1 šoljom vrele vode, a zatim dodajte 1 do 2 kapi joda.
Da biste efikasno zagrijali sinuse, posvetite ovom zadatku 30 minuta. Optimalni rezultati se mogu postići upotrebom soli ili pijeska. Započnite zagrijavanjem soli i pažljivo je stavite na osjetljivu krpu za pranje. Nastavite sa nanošenjem obloga direktno na sinuse.

Za zagrijavanje sinusa mogu se koristiti oblozi od meda. Napravite smjesu nalik plastelinu tako što ćete pomiješati kašiku meda, malu količinu biljnog ulja i malo brašna. Glatko zamijesite tijesto i stavite ga na papirni ubrus, a zatim ga nježno nanesite na sinuse. Primjena medenih obloga ima sposobnost brzog ublažavanja upale.
Preporučljivo je konzumirati ren ili kajenski biber tokom dana u borbi protiv teške infekcije sinusa, jer mogu efikasno da očiste sinuse i olakšaju drenažu nazalnog sekreta.
U periodu od deset uzastopnih dana, preporučuje se da nakon buđenja pijete čašu vode natopljene malom količinom jabukovog sirćeta. Učešćem u ovom svakodnevnom ritualu na prazan želudac, mješavina efikasno ometa stvaranje sekreta, čime se potiče izbacivanje gnoja i sluzi iz sinusnih šupljina.
Kada počnete osjećati početne znakove prehlade ili gripe, odmah preduzmite akciju tako što ćete pripremiti osvježavajući čaj od limuna koristeći sljedeće jednostavne korake: u lonac s kipućom vodom stavite svježe oprane limune, narezane na četvrtine sa netaknutom korom. Pustite vodu da ključa još 5 minuta prije nego što maknete čaj sa izvora topline. Kada se temperatura malo snizi, ubacite izdašnu količinu meda i uživajte u čaju u malim, umirujućim gutljajima.

Oglasi - Advertisement