Kada je Marina Javorska iz Poljske bila trudna 17 nedelja, saznala je od ginekologa da će roditi devojčicu. Nakon saznanja pola deteta, Marina nije ni slutila šta je čeka. Na kraju, tek u 30. nedelji trudnoće saznala je da fetus nema lobanju. Lekari su odbili da izvrše abortus. U 33. nedelji trudnoće, ipak su promenili mišljenje, piše TVN24.

“Zar vam niko zaista nije rekao?” U maju, kada je Marina bila u 17. nedelji trudnoće, ginekolog joj je rekao da će roditi devojčicu. Doktor je čak označio dimenziju glave. Krajem jula, prilikom drugog pregleda, ginekolog je rekao da ne vidi glavu. Tek tada – to je više od dva meseca kasnije, već u 30. nedelji trudnoće – saznala je od drugog lekara da njena ćerka boluje od akranije, nema lobanju.

– Pitala me je: zar ti niko nije rekao? – priseća se gospođa Marina reakcije lekara u prilogu TVN24. Novinarka je kontaktirala prvog ginekologa gospođe Marine. Nije se pravdao, „samo je raširio ruke i rekao da se takve stvari dešavaju“. Odbijanje

Gospođa Marina nije htela da prekine trudnoću, vezala se za dete i njeno zdravlje se pogoršalo. Psihijatar je u 31. nedelji trudnoće naveo da nastavak trudnoće može ugroziti život pacijentkinje koja je imala misli o samoubistvu. Uprkos tome, lekari su odbili da izvrše abortus. Prema presudi Ustavnog suda iz oktobra 2020, prekid trudnoće zbog teških i nepovratnih defekata ploda je nemoguć u Poljskoj. Ženska prava. Abortus je bio sigurniji od porođaja. Dakle, od pomaganja ženama, abortus je postao zločin. Na kraju, direktor bolnice prof. Lukas Vičerek se nije složio sa odlukom lekara i izjavio je da trudnoću treba prekinuti što je pre moguće, imajući u vidu dobrobit pacijentkinje. U 33. nedelji došlo je do porođaja i beba je rođena mrtva.

Oglasi - Advertisement