Pre više od deset godina, emitovana je serija “Ravna gora” u kojoj je učestvovao i glumac Miloš Biković. Radoš Bajić se setio saradnje s tadašnjim kolegom na početku karijere. “Tokom svoje višedecenijske karijere kao autor, reditelj i producent, imao sam priliku sarađivati s mlađim kolegom Milošem Bikovićem samo jednom. To se dogodilo pre više od deset godina u TV seriji “Ravna gora”, koja je zbog političkih i ideoloških razloga nepravedno doživela oštre kritike, prekid i zabranu emitovanja 2013. godine. U toj seriji, Miloš je briljantno odigrao ulogu poručnika Kraljevske jugoslovenske vojske, koji nakon aprilskog sloma 1941. godine dolazi na mesto svog izgorelog doma. Vođen rodoljubljem i patriotizmom, priključuje se antifašističkom otporu, koji su na tlu Srbije prvi započeli pukovnik Draža Mihailović i sin vojvode Živojina Mišića, major Aca Mišić.

 

 

Nakon tog prvog susreta u stvaralačkom okruženju, naši putevi su se razdvojili. U godinama koje su usledile, s divljenjem sam pratio njegov impresivan put i planetarni uspeh, posebno u obuhvatu monumentalnog kulturnog i civilizacijskog prostora najveće države na svetu. Iako nisam imao nikakvog direktnog doprinosa njegovom izuzetnom uspehu u Rusiji, osećao sam ponos zbog Miloševih postignuća. Nismo se videli ili sreli skoro deceniju, od beogradske premijere izvanrednog filma “Sunčanica” Nikite Mihalkova, u kojem je odigrao sjajnu ulogu – na koju me ljubazno pozvao…“

 

 

Radoš Bajić je među prvima osudio napad na kolegu, izražavajući svoje nezadovoljstvo prema postupku HBO produkcijskog konglomerata prema Milošu. Bajić nije gledao seriju “Beli lotos”, ali ističe jedinstvenost i moralnu dimenziju ličnosti Miloša Bikovića. Nakon problema s serijom “Ravna gora”, u kojoj su se suočavali s blokadama, neisplaćenim honorarima i finansijskim teškoćama, Miloš Biković je pružio podršku svojim kolegama, čime je pokazao veličanstvenost svoje ličnosti. Bajić se seća kako je Biković ostao uz njih i kako im je iskazao podršku, čak i kada su se suočavali s teškoćama nakon zabrane serije “Ravna gora”. Bajić izražava ponos zbog Miloševog uspeha i moralnog integriteta, ističući da je Biković hrabar i viteški nosio svoj uspeh. Na kraju, Bajić izražava gađenje prema postupcima HBO produkcije u vezi s Bikovićem i iznosi svoje mišljenje o globalnoj geopolitičkoj strategiji u kojoj se nalazi Ukrajina.

 

Oglasi - Advertisement