Banane su kroz istoriju konstantno držale titulu najpopularnijeg voća u prodavnicama, a ovaj trend ostaje nepromenjen ni u današnje vreme. Tome u prilog govore i podaci poznatog američkog maloprodajnog diva Walmart, koji je 2015. godine izjavio da su banane i dalje najprodavanije voće u njihovim trgovinama, pokazujući izuzetnu potražnju za ovim proizvodom.

U Bosni i Hercegovini, banane zauzimaju postojanu poziciju kao jedan od pet najprodavanijih artikala u raznim trgovinama, počevši od malih lokalnih radnji s ograničenim zalihama do ekspanzivnih lanaca supermarketa. Nadalje, kada su oznake težine organizirane po abecednom redu, banane stalno zauzimaju prvo mjesto. Iako je istina da određeni proizvodi kao što su artičoke, ananas i avokado prethode bananama po abecednom redu, neuporediva popularnost i velika potražnja za bananama osiguravaju njihovu kontinuiranu vladavinu kao prvi izbor za potrošače.

Fascinantne informacije o voću poznatom kao banane

Banane, koje dolaze u nevjerojatnih 1000 vrsta, uzgajaju se u 150 zemalja širom svijeta. Za razliku od mnogih vrsta voća, banane nisu ograničene na određenu sezonu i mogu se uzgajati tokom cijele godine. Zanimljivo je da se Ruanda ističe kao najveći potrošač, sa svakom osobom koja konzumira impresivnih 279 kilograma banana godišnje.

U prehrambenoj industriji koristi se skala od 7 boja za procjenu zrelosti banana. Dok se neki pojedinci odlučuju za potpuno zelene banane, koje se obično kuhaju prije konzumiranja, drugi preferiraju gotovo smeđe banane zbog njihove slatkoće, što ih čini popularnim izborom za kolače i divan dodatak domaćim napitcima.

Oglasi - Advertisement