U Srbiji je poslednjih nekoliko godina primetan sve veći trend muškaraca koji stupaju u brak sa djevojkama ili ženama iz Albanije. Često se spominju finansijski iznosi od 3.000 do 5.000 evra. Na području Kosova i Metohije, konkretno u Velikoj Hoči kod Orahovca, Krsta Simić je krenuo na izuzetno putovanje ljubavi. Našao je svoju srodnu dušu, Pranveru, Albanku iz opštine Kruja u Albaniji. Njihova izvanredna priča o braku, obilježena uzbuđenjem i harmoničnim međuetničkim odnosom, sada se proteže kroz deceniju, tokom koje su bili blagosloveni radošću odgajanja četiri divna sina.Inspirisan uspesima sunarodnika koji su pronašli ljubav u Albaniji, Krsta je donio istu odluku, što se pokazalo kao veliki trijumf.

 

 

Već su bili roditelji trojice sinova čak i tokom snimanja spota, a od tada su sa radošću dočekali još jednog sina, proširujući svoju porodicu i sreću. Pranvera deli svoje iskustvo susreta s Krstom, koji je došao u posetu sa prijateljem. Njihov razgovor ih je naveo na odluku da se venčaju. Iako je Pranvera morala savladati nove jezičke i kulturološke izazove, lokalna zajednica ju je srdačno prihvatila. Postepeno, ali sigurno, uči srpski jezik, uranja u našu tradiciju i usvaja veštinu pripreme naših tradicionalnih jela. Njeno prihvatanje pravoslavne vere i odluka da se venčaju u pravoslavnoj crkvi, uz prisustvo njenih roditelja, jasno pokazuju duboko poštovanje i međusobno razumevanje njihovih kultura.Krsta Simić je tokom intervjua izrazio svoju neizmernu radost više puta, dok njegova majka Radmila razmišlja o prvobitnim izazovima jezičke barijere i ističe Pranveru zbog njenog sadašnjeg tečnog poznavanja njihovog jezika. U selu Velika Hoča kod Orahovca na Kosovu i Metohiji živi deset Albanki koje su se udale i naselile u ovoj zajednici. Među njima je i Pranvera, koja srećno živi sa srpskim suprugom Krstom Simićem, uživajući zajedno u harmoničnom životu na Kosovu i Metohiji. Pranvera ističe da su njihova deca srdačno prihvaćena u zajednici, iako znaju samo nekoliko reči njenog maternjeg jezika kada posete Albaniju, i iskazuju želju da nauče više.

 

 

Krsta dodaje da se značajno unapredio u učenju albanskog jezika, sa namerom da ga potpuno savlada kako bi komunicirao sa svojom proširenom porodicom. Takođe ističe svoje istinsko uživanje u posetama rodnom kraju, što i njegovi roditelji i ostali rođaci cene kao dragoceno vreme provedeno sa suprugama i celom porodicom. Svekrva Radmila naglašava da joj sin i snaha pomažu u razumevanju albanskih gostiju, izražavajući toplu podršku svojoj snaji. Porodica Simić živi u stogodišnjoj, oronuloj kući koja ima probleme s prokišnjavanjem. Iako se suočavaju s finansijskim teškoćama, harmonična atmosfera u domaćinstvu nedvosmisleno olakšava izazove koje prolaze.

 

Oglasi - Advertisement