Nakon gotovo pet decenija zajedničkog života, Zora i Milan Bugarčić imaju tajnu uspešnog braka.Prema dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2022. godine u Srbiji je zaključeno 32.821 brak, što predstavlja smanjenje od 2.987 brakova u odnosu na 2011. godinu. Paralelno, beleži se porast broja razvoda, sa 9.813 razvoda 2022. godine, što je povećanje od 1.562 u odnosu na 2011. godinu kada je zabeleženo 8.251 razvoda.

 

 

Međutim, i pored ovih trendova, Lučani ostaju opština sa najmanjim brojem razvoda tokom niza godina, a meštani Dragačeva često u šali ističu da su njihovi brakovi čak jači od mečke, s obzirom na manji broj razvoda u toj regiji. “Mladi većinom odlaze, pa nema ko ni da se razvodi. Oni koji su dugo u braku, njima nije do razvoda. U Dragačevu je ljubav jača od mečke”, ističu meštani.Nakon gotovo pet decenija zajedničkog života, Zora i Milan Bugarčić dele tajnu uspešnog braka. Oboje naglašavaju da je međusobno razumevanje ključno i najvažnije za dugotrajan brak. “Sloga, ljubav i tolerancija su tajna uspeha u braku. Ne može ništa biti na površini, a drugo na dnu. Samo putem zajedničkog dogovora i komunikacije rešavaju se svi problemi”, izjavila je Zora.Međutim, domaćin iz Dragčeva bio je konkretniji u vezi sa pravilima u braku, naglašavajući da je važno imati jasna pravila.

 

 

“Ako se ona naljuti, ja ćutim, a ako se ja naljutim, onda ćuti ona. Ipak, izbegavamo svađe i rasprave”, istakao je Milan. Nema ljubomore među njima, ali Bugarčići smatraju da savremeni brakovi često pate zbog uticaja društvenih mreža. “U naše vreme mobilni telefoni nisu bili toliko prisutni, ali čak i sada kada ih koristimo, ne čitamo poruke jedno drugom, već svako zadržava svoju slobodu i privatnost”, sa osmehom je rekla Zora Bugarčić. Izgleda da tajna opstanka brakova u Dragčevu može biti ilustrovana i kroz tradicionalno kolo ovih krajeva, gde se kolovođa i kec povremeno smenjuju.

 

Oglasi - Advertisement