Zaruke su termin koji tradicionalno označava vezu između dve osobe koje su obećale da će stupiti u brak. Osobe koje su u takvoj vezi nazivaju se zaručnicima. Zaruke se ostvaruju kada jedan od budućih partnera prihvati bračnu ponudu, a ponekad se formalizuje nošenjem zaručničkog prstena. Uobičajeno je da zaruke prethode periodu hodanja. Dužina trajanja zaruka varira u zavisnosti od različitih okolnosti, moguće je da traje nedeljama, mesecima, pa čak i godinama. Važno je napomenuti da se zaruke mogu prekinuti sve do samog sklapanja braka, pri čemu takvi raskidi u tradicionalnim društvima izazivaju javnu osudu ili sramotu za zaručnike i članove njihovih porodica.Postoje parovi koji se odluče na veridbu nakon godinu dana veze, dok drugi čekaju više godina pre nego što donesu ovu odluku. Ovaj izbor zavisi od različitih faktora, uključujući okolnosti, stavove i mišljenja. Veridba se često smatra prvim korakom ka zajedničkom životu, velikom odlukom koja može izazvati nesigurnost čak i kada se odlučite za nju. Važno je ne žuriti i ključ uspeha može ležati, kao i u svakom odnosu, u zdravoj komunikaciji.

 

 

Pitanje kada je pravo vreme za veridbu nema jasno pravilo, i nije preporučljivo žuriti. Istraživanja sugerišu da duža zajednička prošlost povećava šanse za dugotrajan odnos; oni koji se veruju nakon tri ili više godina imaju 39% manje šanse za razvod u poređenju sa parovima koji su u vezi samo godinu dana, kako navodi Brides.U početnim fazama vaše veze, fluktuacije u hormonima mogu stvoriti ružičaste naočare, što znači da možete preceniti pozitivne osobine svog partnera i zanemariti upozoravajuće signale. Period zaljubljenosti obično traje između šest meseci i dve godine, prema stručnjacima za psihologiju. Naučnici sa Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku tvrde da svaki zaljubljeni osećaj ima ograničeni vremenski okvir i ne može se održati duže od četiri godine. Ta fascinacija je rezultat aktivacije određenih hemijskih jedinjenja u mozgu, pa čak i najjača ljubav će izbledeti kada se zalihe tih hemikalija iscrpe, a istraživanje pokazuje da taj period može trajati najviše četiri godine.Zaruke su termin koji tradicionalno označava vezu između dve osobe koje su obećale da će stupiti u brak. Osobe koje su u takvoj vezi nazivaju se zaručnicima.

 

 

Zaruke se ostvaruju kada jedan od budućih partnera prihvati bračnu ponudu, a ponekad se formalizuje nošenjem zaručničkog prstena. Uobičajeno je da zaruke prethode periodu hodanja. Dužina trajanja zaruka varira u zavisnosti od različitih okolnosti, moguće je da traje nedeljama, mesecima, pa čak i godinama. Važno je napomenuti da se zaruke mogu prekinuti sve do samog sklapanja braka, pri čemu takvi raskidi u tradicionalnim društvima izazivaju javnu osudu ili sramotu za zaručnike i članove njihovih porodica.

 

Oglasi - Advertisement