Mnogi muževi se suočavaju s raznim problemima u svojim brakovima. Iako postoje različiti bračni izazovi, postoje i neki uobičajeni problemi.

Ako niste pažljivi, jedan ili više ovih izazova u vezi može stvoriti nepremostive prepreke za bračnu sreću.

Dobra vijest je, s druge strane, da postoje načini da se identificiraju i prevladaju potencijalni problemi prije nego što prouzrokuju trajnu štetu.

Evo osam najčešćih pritužbi koje nesretni muževi imaju na svoje žene:

 1. Uvijek je mrzovoljna
  Kada razgovara sa suprugom, njen ton je ispunjen negativnošću, ljutnjom i kritikom. Ako pokuša izraziti zabrinutost ili pritužbe u vezi braka, ona postaje odbrambena i svaljuje krivicu na njega umesto da ga sluša.
 2. Stalno prigovaranje i upravljanje
  Kada bi muž bio slobodan, ona bi ga “gonila” i naređivala mu da popravi stvari po kući. Kad bi bio vani s prijateljima, stalno bi mu slala poruke s pitanjem kada će se vratiti.
 3. “Zabranjuje” mu dodire
  Kada bi je pogledao, zakolutala bi očima. Ako bi posegnuo za njom u krevetu, okrenula bi mu leđa. Ako bi se, u rijetkim prilikama, prepustio i uživao, uglavnom bi ležao u krevetu, zurio u plafon, čekajući da se završi.
 4. Prestaje brinuti o sebi
  Bilo da prestane vježbati ili izgubi energiju i entuzijazam za život, žena koja se osjeća neprivlačno često se emocionalno i fizički povlači iz braka.
 5. “Mama” je njena glavna karakterna osobina
  Više se ponaša kao “mama” u svakoj situaciji, čak i tijekom romantične večere sa suprugom. Zapamtite, brak zasnovan na tome da se prema partneru odnosi kao prema djetetu često ne izgleda kao brak, već kao “dječji vrtić”.
 6. Ona je roditelj broj jedan
  Kao vođa roditeljske grupe, odmah je “loše” reagovala na svog muža kad god je pokušao biti otac ili roditelj svojoj djeci na bilo koji način koji je smatrao prikladnim. Kao rezultat toga, lišila je svoju djecu očeve brige i discipline, stvarajući razdor između sebe i njenog muža.
 7. Ne zna biti zahvalna
  Bilo da je njen muž radio duge sate ili je proveo dugi vikend gradeći dvorišnu terasu koju je željela, ona je njegov trud uzimala zdravo za gotovo i nije pokazivala zahvalnost za sve što je učinio za nju ili porodicu.
 8. Nema svoje interese
  Ona nema interese ili hobije izvan braka ili porodice. To ga čini “predvidljivim” i “dosadnim” društvom s rijetko zanimljivim temama za razgovor.

Dobro razmislite o odgovorima na ova četiri pitanja:

 1. Kako unaprijediti pozitivnost i romantiku u braku?
 2. Kako mu možete pokazati da se osjeća vrijednim i željenim?
 3. Kako ga možete podržati u ulozi brižnog i sposobnog roditelja?
 4. Kako ga učiniti sretnim?

Vjerovali ili ne, trud u činjenju svog muža sretnim najsigurniji je način da ga motivirate da i vi budete sretni. Djela ljubavi i poštovanja stvaraju reciprocitet i potiču ljubazno i cijenjeno ponašanje. Pozitivan i entuzijastičan pristup privući će sličan odgovor. Zabava i ljubaznost potiču – zabava i ljubaznost.

Oglasi - Advertisement