Kada se pojavi, često čujete: “Tvoj imunitet je oslabljen!” Otkrivamo uzroke pojave herpesa i koliko dugo može trajati – a pritom postoje dva pristupa liječenju.

Herpes na usnama je čest virusni problem koji se manifestira pojavom plikova na ili oko usana.

Virus herpes simplex (HSV), glavni krivac za pojavu herpesa, može se prenijeti putem kontakta s osobom koja ima aktivni virus ili putem kontaminiranih predmeta poput ručnika, stakla ili pribora za jelo.

Simptomi herpesa uključuju bol, svrab i peckanje prije nego što se pojave mjehurići, koji često formiraju grozdove i ispunjeni su tekućinom. Mjehurići obično traju nekoliko dana, nakon čega pucaju i stvaraju krastu koja se potom odbacuje. Cijeli proces može trajati do deset dana.

Liječenje herpesa ovisi o ozbiljnosti simptoma. Za blage simptome, važno je da mjehurići ostanu čisti i suhi, što možete postići primjenom kreme koja sadrži aciklovir ili valaciklovir. Također postoje prirodni tretmani za herpes.

Kako biste smanjili rizik od dobijanja herpesa, možete poduzeti preventivne mjere. To uključuje izbjegavanje direktnog kontakta s osobama koje imaju aktivni virus herpes simplex, redovito pranje ruku nakon dodira s potencijalno kontaminiranim predmetima te izbjegavanje dijeljenja ručnika, čaša ili pribora za jelo.

Oglasi - Advertisement