Rođena 5. oktobra 1940. godine u Beogradu, Milena Dravić je bila veoma cenjena glumica poreklom iz Jugoslavije i Srbije. Sa karijerom dugom skoro šest decenija, ostavila je neizbrisiv trag u pozorišnoj, televizijskoj i filmskoj industriji, očaravajući publiku svojim nezaboravnim portretima različitih likova. Nažalost, preminula je u svom rodnom gradu 14. oktobra 2018. Naime, Milena je bila udata za cenjenog glumca Dragana Nikolića. Krenuvši na svoje filmsko putovanje sa nepunih 18 godina, upis na Fakultet dramskih umetnosti doveo ju je do toga da postane poznata ličnost širom bivše Jugoslavije. Njen izuzetan talenat otvorio je put saradnji sa renomiranim glumcima i producentima iz Srbije i Holivuda.

Čistim slučajem, glumački put Milene Dravić započeo je 1958. godine. Tokom boravka u Sarajevu, njen izvanredni talenat privukao je pažnju Františeka Čápa, slovenačkog režisera češkog porijekla. Impresioniran njenim potencijalom, Čáp joj je dao ponudu da glumi u njegovom hvaljenom filmu “Vrata ostaju otvorena”. Bez ikakvog oklijevanja, Milena je prihvatila ovu priliku i cijelo ljeto posvetila snimanju u Sarajevu. Nakon premijere Čápovog kinematografskog remek-djela, brojni reditelji bili su očarani pojavom ove mlade i perspektivne glumice.

U periodu od samo tri godine, dosljedno je održavala impresivan nivo produktivnosti, krasi se na platnu u jednakom broju bioskopskih djela. Među istaknutim predstavama u ovom periodu, posebno treba istaći njen portret Eve u komediografskom remek-delu „Diližansa iz snova“, koju vodi talentovana Soja Jovanović. Osim toga, imala je privilegiju da sarađuje sa cijenjenim glumcima poput Pavla Vujisića i Dragana Lakovića u stvaranju duboko dirljive drame „Bolje je umrijeti“. Pored toga, udružila se sa uglednim svetlima jugoslovenske kinematografije, među kojima su Milutin Tatić i Miodrag Petrović Čkalja, u produkciji burne komedije „Zajednički stan.

Godine 1965. njena karijera je doživjela značajan zaokret jer je dobila glavne uloge u četiri različita filma. Ovi filmovi, uključujući moćnu dramu „Vojnik“ u režiji Puriše Đorđevića, film „Klakson“ Vojislava Kokana Rakonjca, zadivljujuću romantičnu priču „Čovek nije tica“ Dušana Makavejeva i komediografsko remek-delo „Čovek od svita“ Obrada Gluščevića , pokazala svoj talenat i svestranost. Uprkos tome što je najstarija od sedmoro braće i sestara i odlično je studirala pravo, njen otac Milenko Dravić, odani fudbalski navijač, morao je da se zadovolji poslom poštanskog službenika zbog izazovnih okolnosti koje su vladale u zemlji.

Oglasi - Advertisement