Kako bi se spriječila katastrofa, ključno je suzdržati se od korištenja ovih uređaja. Evo korisnog vodiča o tome kako ih se kloniti.

Na Vožidovcu, žena čiji je stan potpuno uništen, ispričala je da je do požara došlo zbog nepažnje njenih sinova da su isključili punjač, ​​a do požara je došlo zbog nepravilno postavljenog uređaja.

Znati kako pravilno koristiti punjače za mobilne telefone je ključno, jer ovi naizgled bezopasni uređaji mogu uzrokovati značajnu štetu u vašem domaćinstvu. Primarna briga leži u mogućnosti pregrijavanja punjača za vaš telefon ili tablet, jer to može dovesti do opasnog požara. Najveći faktori rizika obično su povezani sa jeftinim punjačima, koji su često generički i nemaju prepoznatljivo ime brenda. Ovi uređaji se često kupuju na mreži ili na lokalnim tržištima i nisu podvrgnuti rigoroznom sigurnosnom testiranju koje zahtijevaju industrijski standardi.

Kako bi se osigurala sigurnost, preporučuje se korištenje uređaja koji posjeduje certifikat proizvođača i uvijek bez ikakvog nemara nadgledati proces punjenja.

Nekoliko godina ranije, u Kliničkom centru Srbije dogodio se razoran incident koji je rezultirao gubitkom života. Ovu tragediju izazvao je punjač za mobilni telefon, koji je eksplodirao i izazvao požar u stanu, što je dovelo do teških opekotina koje su zahvatile 95 posto tijela žrtve. Ova pojava služi kao neosporan dokaz da se savjeti stručnjaka o potencijalnim opasnostima od požara povezanim s ostavljanjem punjača mobilnih telefona ili laptopa uključenih na neodređeno vrijeme često zanemaruju. Štaviše, oni koji paze na ova upozorenja često se suočavaju sa sprdnjom i podsmijehom.

Najčešći uzroci požara koji često rezultiraju tragedijom su kvarcne peći, punjači, neupaljeni gorionici na peći i zapaljene cigarete na jastucima ili ćebadima.

Kako biste spriječili potencijalno oštećenje, savjetuje se da se suzdržite od postavljanja telefona na krevet ili jastuk tokom procesa punjenja. Ova mjera predostrožnosti je neophodna kako bi se izbjegla prekomjerna toplina koja bi potencijalno mogla dovesti do izgaranja izolacije na kabelu punjača. Osim toga, važno je izbjegavati spajanje punjača na utičnicu koja je izložena intenzivnoj toplini ili direktnoj sunčevoj svjetlosti. Na kraju, ključno je koristiti isključivo punjač koji je osiguran od strane zvaničnog proizvođača, izbjegavajući bilo kakve zamjene.

Oglasi - Advertisement