Postoji japansko selo pod imenom Kamatsu koje svoje smeće razvrstava u nevjerovatnih 35 kategorija, a nekoliko vlada plaća svojim građanima kada ispravno odlažu reciklirane materijale. Zajednice širom svijeta provode različite poticaje kako bi pomogli u smanjenju otpada. Možda nećete imati 35 kanti kod kuće, ali možete pronaći kreativne nove namjene za mnoge stvari koje se obično bacaju. Pogledajte nekoliko trikova koji će vam sigurno pomoći:

1. Koristite ljuske jajeta da odčepite odvode Ljuske od jajeta su nešto što većina nas baca bez razmišljanja, ali imaju različite namjene. Stavite ih u sudoper da zarobe male komadiće čvrstih materija i spriječite ih da blokiraju vaš odvod. Ljuska jajeta će se vremenom razbiti; samo ga operite i pustite da lagano pere cijevi dok ide.

2. Pretvorite staru čarapu u jastučić za grijanje Čarape su kao onaj dobri blizanac i zli blizanac. Jedan će se uvijek izgubiti, pojesti ga sušilica ili će se skupiti brže od svog para. Jedna čarapa će se istrošiti prije od druge. Kada se to dogodi, pretvorite ga u jastučić za grijanje.

Napunite staru čarapu otprilike do pola rižom i zavežite je blizu otvorenog kraja, a zatim je zagrijte u mikrovalnoj pećnici. Stavite ga na vrat, ramena ili bilo koje drugo mjesto koje bi vas moglo zaboljeti. Ako imate više čarapa, razmislite o ponovnoj upotrebi na druge načine. Pretvorite ih u igračke za pse, oslonce za ručne zglobove u svojoj kućnoj kancelariji ili čak samo u krpe za čišćenje.

Oglasi - Advertisement