Prema riječima ministrice rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, gotovo 87.000 umirovljenika ima pravo na minus od 1000 dinara na računima za struju tijekom sezone grijanja.

Sukladno izmijenjenoj Uredbi o energetski ugroženim kupcima, osobama koje primaju mirovinu manju od 21.766,26 dinara odobreno je umanjenje računa za struju od listopada do ožujka iduće godine za 1000 dinara. Ova je promjena uvedena u prvom tjednu nove uredbe, a odnosi se samo na one čija su brojila upisana na njihovo ime. Ministar predviđa da će se u narednim danima broj osoba koje ostvaruju pravo na tu naknadu povećati.

Prema njezinim riječima, prije početka primjene revidirane Uredbe, oko 72.000 pojedinaca je bilo prepoznato kao energetski ugroženi kupac te je stoga imalo pravo na umanjenje računa za struju, plin ili grijanje do 50 do 60 posto. Prema riječima Đedović Handanović, broj prijava pristiglih u roku od tjedan dana bio je skoro dvostruko veći od prvobitnog iznosa. No, to nije konačan broj jer i kućanstva i umirovljenici još uvijek imaju pravo podnijeti zahtjev za znatnu olakšicu.

Ministrica je naglasila da je u ovoj sezoni grijanja moguće da građani racionalnim pristupom potrošnji energije dobiju znatna smanjenja računa za struju. Prema riječima Đedović Handanović, građani su prošle godine od države mogli dobiti značajne popuste za uštedu energije, čak i do 30 posto. No, ove godine u sezoni grijanja popusti će biti još veći, uz mogućnost da im se računi prepolove. Ukoliko građani smanje potrošnju električne energije za više od pet posto u odnosu na prethodnu ili prethodnu godinu, ostvarit će pravo na popuste od 20 do 40 posto na računima za struju. Dodatno, građani mogu ostvariti popust od pet posto ako potroše više električne energije u jeftinijim tarifnim razdobljima. Uz popust za plaćanje računa na vrijeme, moguće je umanjiti račun za struju do 50 posto.

Ministrica je ocenio da je ideja o privatizaciji EPS-a besmislena. No, cilj je uspostaviti stabilnost i modernizirati tvrtku. Đedović Handanović istaknula je važnost boljeg upravljanja za povećanje učinkovitosti i postizanje boljih rezultata. U tu svrhu osnovan je novi Nadzorni odbor koji čine domaći i strani stručnjaci te predstavnik zaposlenika. Osim toga, EPS svoje obveze prema dobavljačima ispunjava ažurno. Ipak, ima još puno posla. Trenutno je u tijeku natječaj za novog glavnog direktora. Nužno je izraditi i provesti cjeloviti plan restrukturiranja i pretvorbe, ali treba napomenuti da to ne podrazumijeva privatizaciju. Fokus ostaje na poboljšanju prakse upravljanja.

Oglasi - Advertisement