U današnjem članku pišemo o jednoj zanimljivosti koja verujemo sve zanima, a većinom svi znaju da se pitaju šta je to starije, kokoš ili jaje. Tako da mi u nastavku donosimo rešenje koje su sproveli stručnjaci.

Kako smo saznali naučnici sa Univerziteta Šefild i Varvik su našli odogovr na pitanje svih pitanja, šta je starije, kokoška ili jaje!? Kako je svet postao toje najčešće postavjeno pitanje, ljudi u najvećem broju odgovaraju “jaje”, a uz objašnjenje da su na taj način još dinosauurusi dolazili na svet. Ali, naučnici sa univerziteta Šefild i Varvi imaju drugačiji odgovor.

Također, njihovo istraživanje je pokazalo da ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala potojati pre jajeta. U pitanju je protein, koji objašnjavaju naučnici, zove se OC- 17 i deluje poput katalizatora koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljudska je potrebna da zaštiti žumance u kojem se razvija pile. Također, naučnici su u istraživanju koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli da zumiraju unutrašnjost jajeta i prate njegov razvoj.

Stručnjaci su otkrili da je protein OC- 17 ključan za podsticanje kristalizacije u ranim stadijumim razvoja ljuske tako što pretvar kalcijum karbonat u kristale kalcita koji prave ljusku. Inače, kristali kalcita i mogu ga naći u kostima i oklopima raznih životinja, s tim da se kod kokošaka on stvara brže nego kod bilo koje druge vrste i proizvodi šest grama ljudske u 24 sata. Koje je vaše mišljenje o ovom članku? Da li ste vi znali šta starije kokoš ili jaje? Pišite nam u komentar vaša mišljenja.

Oglasi - Advertisement