U narednim danima bit će primjetna razlika u temperaturama širom istočne Evrope.

Nakon predivnog vremena, s temperaturama u rasponu od 2-3°C i povremenim snježnim padavinama, Moskva i evropski dio Rusije trenutno su pod udarom polarnog zahlađenja koji potiče iz sjevernih i polarnih regija.

Noćas je u Moskvi temperatura pala na -15°C i očekuje se dalji pad tokom noći, dostižući hladnih -22°C do jutra. Istovremeno, u sjevernim područjima Rusije temperature su pale ispod ledenih -30°C.

Tokom narednih dana nastavit će se snižavati temperatura zraka, uz primjetan pad.

Ove sedmice, Moskva se priprema za intenzivnu hladnoću, s temperaturama koje su sredinom sedmice pale na jezivih -33°C. Tokom dana, živa će se boriti da poraste iznad -25°C. Ove hladne temperature su potpuno odstupanje od uobičajenog januarskog vremena, gdje se jutra obično kreću oko -8°C, a najviša dnevna dostižu oko -4°C. U stvari, predstojeće temperature će biti zapanjujućih 20-25 stepeni ispod prosjeka. Na sjeveru Moskve hladnoća će biti još ekstremnija, s jutarnjim temperaturama pada na nevjerojatnih -40°C, a dnevnim jedva -30°C.

U evropskom regionu Rusije očekuje se da će predstojeći polarni šok biti jedan od najtežih do sada. S druge strane, azijski dio Rusije i Sibir obično imaju zimske temperature u rasponu od -40 do -30°C, dok je u regiji Jakutsk niske temperature od -50 do -60°C.

Predstojeći ledeni talas u narednim danima predstavlja značajnu opasnost po živote pojedinaca.

U narednih nekoliko dana, istočna Evropa će doživjeti fascinantnu razliku u temperaturama. Konkretno, postojaće oštar kontrast između severnih i zapadnih oblasti Rusije, gde će temperature pasti na -35°C, i regiona Ukrajine i južne Rusije, gde će temperature porasti iznad 0°C.

Uprkos ekstremno niskim temperaturama u Rusiji ispod -35°C, polarni regioni koji se nalaze severno od Islanda i Skandinavije imaju koristi od relativno prijatne klime oko 0°C, povremeno čak i do pet stepeni iznad nule, zbog uticaja Golfske struje na zagrevanje.

Tokom narednih nekoliko dana, Evropu, uključujući Srbiju, očekuje divno vreme dok se blagi povetarac sa Atlantika i Mediterana probija kroz kontinent. Međutim, ovu prijatnost pratit će i porast padavina uzrokovanih čestim pojavama ciklona. Konkretno u Srbiji, očekuje se da će temperature porasti na maksimalnih 16-17°C, što predstavlja značajan porast od 10-15 stepeni iznad uobičajenog proseka.

U predstojećem vikendu, manje ozbiljna iteracija hladne vazdušne mase koja je nastala u Rusiji postepeno će proširiti svoj uticaj na Ukrajinu, baltičke države i na kraju Poljsku.

Nakon netipičnog perioda toplog vremena u početnoj sedmici januara, očekuje se da će Evropa i Srbija doživeti postepeni pad temperatura, približavajući ih tipičnom rasponu za ovu sezonu. Nadalje, u određenim područjima može doći do pojave snježnih padavina, posebno na nižim nadmorskim visinama.

Oglasi - Advertisement