Kada se govori o slavnoj baštini Srbije, ne može se zanemariti značaj sarme i kiselog kupusa. Ovaj dinamični duo zauzima posebno mjesto u srcima onih koji se odluče odreći mesa tijekom sezone posta jer uistinu shvaćaju bit ove kombinacije. Uključivanje kiselog kupusa apsolutno je neophodno za postizanje željenog rezultata, jer se njegov jedinstveni okus ne može ponoviti. Na našim prostorima ova je kulinarska tradicija duboko ukorijenjena i bez nje ne prolazi nijedna zimnica.

 

 

Ove je godine cijena rasola skočila zbog njegove popularnosti tijekom zimske sezone. I kulinarski entuzijasti i oni koji traže potencijalne zdravstvene dobrobiti, uključujući njegovu reputaciju lijeka protiv mamurluka, pridonijeli su velikoj potražnji. Kao rezultat toga, cijene su porasle za 100 posto, privlačeći pažnju domaćica i prodavača na tržnicama.

 

 

Mudra odluka žene koja je svoj domaći kiseli kupus odlučila pretvoriti u posao pokazala se unosnom investicijom. Da je potražnja za ovim proizvodom daleko veća od ponude, svedoči i živahna obrenovačka pijaca. Prodaja je u stalnom porastu, kaže jedna od prodavačica na šalteru u Obrenovcu. Sve je veća potražnja za kiselim kupusom, bilo u cijelim glavicama, bilo u nasjeckanom obliku. Osim toga, ribani kupus se izuzetno dobro prodaje. Trenutno se oba oblika kiselog kupusa prodaju po ceni od 200 dinara za kilogram, nešto nižoj od cene u isto vreme prošle godine, koja je iznosila 250 dinara za kilogram.

 

 

Kako javlja RTV Mag iz Obrenovca, kiseli kupus je veoma tražen tokom zimnice i jedan je od najprodavanijih prehrambenih proizvoda. Na kraju dugog dana volim pripremiti ukusnu sarmu za guštanje. U izvješću se navodi i da intervjuirana osoba planira ukiseliti dodatnih 700 kilograma povrća. Do sada su već ukiselili osam bačava, svaka teška 500 kilograma, a u tijeku ih je još. Ovo obilje ukiseljenog povrća jamči da će za Uskrs biti raznolika jela poput kupusa, sarme i podvarka.

Oglasi - Advertisement