Lepačanka, koja studira i s ocem čuva stado od 500 ovaca, samouvjereno izjavljuje da nema razloga za sram. Iako bi bila ponižena da je njezin grad pogrdno ogovara, ne srami se svojih opanaka. Mlada djevojka Azemina i njen otac Hasan pokazuju da postoje alternative odlasku iz Bosne i Hercegovine. Oni dokazuju da nije potrebno emigrirati u Njemačku ili Austriju, raditi na gradilištima ili čistiti za drugima.

Obitelj Prokošak, porijeklom iz Kupresa u Bosni, živi od stada od 500 ovaca i zemlje koju zauzima. Posao su pokrenuli Hasan i njegova supruga, a kasnije su u njemu sudjelovala i njihova djeca. Hasan vjeruje da će uključivanje djece u rad naučiti cijeniti vrijednost teško zarađenog novca. Uprkos svojih 19 godina, Azemina se ne boji iznijeti svoje mišljenje. Njena priča objavljena je u videu na YouTube kanalu Srednje Bosne prošlog ljeta i nastavlja osvajati publiku, pogledalo ju je više od milijun i pol ljudi. Azemina trenutno studira za policajku na Policijskoj akademiji, ali kao djevojka sa sela snalazi se u svim poslovima i ne boji se uprljati ruke. Na selu se uvijek ima što raditi, od izlaska do zalaska sunca.

Papa Hasan nije od onih koji kriju svoj ponos, jer se otvoreno hvali: “Više sam nego zadovoljan svojom djecom i želim svima isto.” Vrijedna i mladolika žena plijenila je pažnju mnogih, navodeći na uvjerenje da će svaki dom u koji uđe kao snaha biti blagoslovljen istinskom srećom. Hasan prepričava slučaj kada ga je kontaktirao jedan Srbin, ponudivši još deset janjadi. Hasan je to pristojno odbio uz objašnjenje da već ima jedan i da mu više ne treba. Unatoč tome, čovjek je inzistirao da mu pokloni janjce, ponudu koju je Hasan ljubazno prihvatio, izražavajući zahvalnost na lijepoj gesti. Hasan čvrsto vjeruje da temelj svega počinje od doma i obitelji, te kako se čovjek odgaja.

Prema njegovim riječima, oni koji ne znaju prepoznati vrijednost onoga što posjeduju, nikada to neće ni dobiti. Što se nje same tiče, nema posebnu poruku za druge i smatra da svatko treba živjeti svoj život. No, izražava želju da se što više mladih ljudi bavi poljoprivredom i koristi je kao izvor prihoda umjesto da se svake večeri prepuštaju neozbiljnim poslovima. Simpatična pastirica ističe i da nije sramota raditi na selu. Na upit je li ona jedina slična sebi u razredu, djevojka odgovara niječno, navodeći da postoje i druge slične njoj.

Oglasi - Advertisement