Da bi kupus dobio žutu nijansu, jednostavno dodajte nekoliko komadica dunje na vrh zajedno s dva lovorova lista. Kiseli kupus se može pripremiti na različite načine. Ozimnice su kroz istoriju bile tradicionalno jelo, a svaki domaćica ima svoj jedinstveni recept. Nemoguće je zamisliti zimsku sezonu bez ove voljene poslastice. Prema popularnom vjerovanju, kiseli kupus vuče korijene iz Kine prije više od 2.000 godina. To je bilo vrijeme kada su ljudi koristili različite metode kako bi spriječili da se njihova hrana pokvari, a fermentacija je bila jedna od njih.

 

 

Dok se kiseli kupus može kupiti u bilo kojoj trgovini, ukus domaćeg kiselog kupusa je bez premca. Ako ste zainteresirani za pripremu kiselog kupusa od kuće, postoji nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste osigurali uspjeh. Prvo sitno nasjeckajte kupus i izmjerite ga da odredite koliko soli treba dodati. Zatim kupus posolite i dobro ga masirajte dok kupus ne počne puštati svoje prirodne sokove. Zatim dobro upakujte kupus i njegov sok u teglu ili posudu za fermentaciju, pazeći da uklonite sve zračne džepove. Na kraju, stavite uteg na kupus kako biste ga držali potopljenim u tečnost i pokrijte teglu ili posudu poklopcem ili krpom kako biste je zaštitili od prašine i insekata. Ostavite kiseli kupus da fermentira nekoliko dana do nekoliko sedmica, u zavisnosti od željenog nivoa pikantnosti.

 

 

Za proizvodnju kiselog kupusa neophodno je nabaviti ili uzgajati visokokvalitetne glavice kupusa. Važno je napomenuti da glavice kupusa trebaju biti ravne, čvrste, zdrave i teške oko 1,5 kilograma, posebno ako ih namjeravate koristiti za sarmu. Slijedi lista stvari koje su neophodne:

 

Šta vam sve treba:

– 30 kg kupusa
– kilogram soli
– biber u zrnu
– tri do četiri zrele dunje
-lovorov list
– duboka plastična posuda s poklopcem (kaca)
– pamučna krpa velike gustoće
– drvene letvice
– veliki kamen

 

 

Za početak pripreme kiselog kupusa počnite tako što ćete očistiti glavice kupusa i oprati ih. Odvojite 3-6 glavica za pravljenje sarme i uklonite vanjske listove. Izrežite korijen tako da napravite rupu u sredini glavice kupusa i napunite rupu solju. Narežite kupus i njime obložite dno posude. Ovo će biti prvi sloj u receptu.

 

 

 

Kada je kupus narendan i stavljen na dno posude, začinite ga solju i biberom po želji. Za žutu nijansu dodajte nekoliko kriški dunje na vrh, kao i dva lovorova lista. Naslažite kupus tako što ćete na vrh staviti glavice, obično u grupe od po tri, i ponavljati dok se ne potroši sav kupus. Koristite težak drveni predmet da čvrsto pritisnete svaki sloj kupusa. Da biste pripremili kupus, prvo ga nalijte hladnom vodom dok ne pokrije prostor od otprilike dva prsta. Zatim stavite krpu preko kupusa i pričvrstite je po ivicama. Zatim na krpu dodajte drvene letvice, a zatim i težak kamen. To će spriječiti da se rendani kupus i glavice dignu. Na kraju poklopite zdjelu i po potrebi upotrijebite staru krpu ili stolnjak da potpuno prekrijete kamen. Kada prođu otprilike tri do četiri sedmice, preporučuje se da se procijeni da li je kupus kisel. Normalan miris i prozirna salamura su pokazatelji da je kupus pravilno fermentirao.

 

 

Prvo skinite košticu, letvicu i krpu sa kupusa i dobro ih operite. Ako je potrebno, dodajte vodu kako biste bili sigurni da je kupus potpuno potopljen. Nakon toga sve vratite u posudu i pokrijte poklopcem. Za optimalne rezultate kiseli kupus na temperaturi od 12 do 18 °C. Osigurajte da je posuda postavljena na otvoren i čist prostor.

Oglasi - Advertisement