U Srbiji postoji trend koji se sastoji od tri imena koja su prilično popularna među populacijom.

Odabir imena je ugodan aspekt pripreme za prinovu, a mnogi roditelji osjećaju dužnost prema ovom zadatku. Shvaćaju da će ime pratiti njihovo dijete kroz život, a istovremeno ih razlikovati od vršnjaka.

Popularnost imena za djevojčice podložna je promjenama s trendovima. Trenutno su veoma tražena kratka i nekonvencionalna imena sa jedinstvenim značenjima.

Mnogi srpski roditelji odlučuju se za vanvremenska i tradicionalna imena za svoju decu. Međutim, sve je veći trend odabira imena arapskog porijekla.

U ovom članku ćemo otkriti tri najveća muslimanska imena koja se često daju ženskoj deci u Srbiji, zajedno sa njihovim izvrsnim definicijama.

Sara

Ime “Sara” je ukorijenjen u terminu “sarai”, što označava princezu ili ženu visokog društvenog položaja. Na arapskom, ime Sara prenosi osjećaj veselja, sjaja i zadovoljstva za one koji mu svjedoče. Ovo ime je steklo široku privlačnost u nekoliko različitih oblika, kako u muslimanskoj tako i u kršćanskoj kulturi. U Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, Sara se konstantno rangira među 10 najomiljenijih imena koja se daju ženskoj djeci u posljednjih nekoliko godina.

Ema

Ime Ema ima višestruka značenja jer je izvedeno iz različitih dužih imena. U Srbiji se obično koristi kao skraćena verzija Emilija, dok se kod muslimana obično povezuje sa Eminom ili Emirom. Porijeklo imena može se pratiti do njemačke riječi “ermen”, što u prijevodu znači “cjelina” i “univerzalna”. Kao rezultat toga, Ema je divan izbor imena za dijete.

Hana

Ime Hana porijeklom iz arapskog ima značenje mudre, obrazovane i inteligentne žene. Osim toga, kaže se da je ime nastalo od biljke kane, poznate kao hannan, što znači “milost”. Ovo ime postoji u različitim varijacijama na brojnim jezicima, a Hana, Hanna i Hannah se najčešće koriste u Evropi. Tokom prve polovine 20. veka, ime Hana bilo je umereno omiljeno u Češkoj, kao iu raznim zemljama severne i srednje Evrope, posebno u Nemačkoj.

Oglasi - Advertisement