Verujemo da vas svaki mesec boli glava kada vidite koliko vam je došlo na računu za struju. Kako bi sve bilo još gore, niti znate kako ste toliko potrošili a računi samo rastu. Sada evo opet caka kojim možete da umanjite svoj račun za struju i tako date manje para.

Za jedan sat rada, vaš bojler snage dva kilovata potroši dva kilovata-sata, a na mesečnom nivou, ako svaki dan radi po 2,5 sati, potroši 15 kilovati sati. kako biste uštedeli na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 do 60 stepeni Celzijusovih. Umesto kupanja u punoj kadi, tuširajte se, na taj način se smanjuje potrošnja i vode i struje. Ali s vremena na vreme očistite kamenac sa grejača, jer to povećava potrošnju.

Mašina za veš potroši jedan od dva kilovata sata, a obično zna da radi po tri sata. Ako uključujet svaki drugi fan, mesečno potrooši od 45 do 90 kilovati sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je posle ponoći, nemojte da koristite pretptanje za beli veš i koristite kraće programe. Termostat u frižideru, trebate namestiti na tri ili pet stepeni. Izbegavajte da stavljate tople šerpe, a posude stavljajte sa poklopcem, a redovno ga čistite i uklanjajte naslage leda.

Grejanje, kao i hlađenje vašeg doma spada u najveće potrošnje kada je u pitanju potrošnja električne energije. Najbolje bi bilo da imate dobru izolaciju, jer pomoću nje ćete manje potrošiti novca. Dodatna termoizolacija će smanjiti potrošnju struje od 25 do 60 posto. Takođe, ako se grejete na struju, izaberite ona tela koja imaju termostat. Ako koristite klima-uređaj za hlađenje (A klasa 18 troši 45 kilovata mesečno, ako je koristite jedan sat dnevno) vodite računa da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude veća od pet do 10 stepeni.

Oglasi - Advertisement