Smanjenje masnog tkiva na stomaku nije samo estetski korak, već ima i pozitivan uticaj na vaše zdravlje.

Značajne količine masnog tkiva na trbuhu mogu povećati rizik od ozbiljnih oboljenja, uključujući dijabetes, visok krvni pritisak i bolesti srca. Nažalost, oslobađanje od tih naslaga ponekad nije jednostavno.

Ako ste već uložili maksimalan napor kako biste postigli željene rezultate, ali trbuščić i dalje uporno ostaje, moguće je da postoji skriveni razlog koji vam možda nije poznat.

U nastavku su navedeni potencijalni faktori koji mogu uzrokovati neuspješnost u gubitku težine na trbuhu:

 1. Ne znate koji tip masnog tkiva na stomaku imate
  Postoji 5 tipova abdominalne gojaznosti, uzrokovanih različitim faktorima, a za svaki tip je potrebna određena prehrana i vježbanje. Stoga je važno identificirati vrstu trbuha i prilagoditi plan mršavljenja prema njoj.
 1. Opsednutost težinom
  Treba prekinuti naviku konstantnog vaganja i pokušati se oduprijeti želji da stanete na vagu svaki put kada je vidite. Pretjerana fokusiranost na težinu može usporiti proces mršavljenja. Svaki put kada broj na vagi ne odgovara očekivanjima, može doći do depresije, demotivacije, stresa, negativnih misli i lošeg raspoloženja. Sve to može dovesti do odustajanja. Zato je najbolje vagati se samo jednom sedmično i tretirati broj kao informaciju, a ne kao sud.
 1. Pratite pogrešne prehrambene navike
  Našem tijelu su potrebni različiti elementi poput vitamina, ugljikohidrata pa čak i masti. Ako izbacite neke od tih korisnih sastojaka, prehrana može više štetiti nego koristiti. Teško je smršaviti konzumirajući samo povrće i voće, brzu hranu te puno šećera i soli. Stoga je važno pratiti svoju ishranu i osigurati da sadrži magnezijum, vitamine, zdrave masti i druge esencijalne elemente.
 1. Vježbate bez raznolikosti
  Vježbanje je odličan način za gubitak masnoće, ali važno je raznovrsno trenirati. Svaka vrsta vježbe na neki način utiče na tijelo. Stoga, nemojte se ograničiti samo na kardio aktivnosti ili istezanje. Uključite energične vježbe, plivanje ili čak borilačke vještine. Također, ne mislite da se trening može obavljati samo u teretani sa spravama za fitness. Vježbajte kod kuće ili na otvorenom. Nemojte se previše opterećivati.
 1. Stres
  Stres je štetan za tijelo općenito, posebno za težinu. Utječe na vašu ishranu, emocionalno i fizičko stanje tokom vežbanja i kvalitetu vježbanja. Osim toga, visoki nivoi hormona stresa (kortizola) potiču stvaranje masnoće. Iskoristite svaku priliku za smanjenje stresa. Kada se osjećate opušteno, bit ćete motiviraniji za postizanje novih nivoa uspjeha u gubitku masnog tkiva na stomaku.
 2. Visoki nivoi androgena
  Posljednji i jedan od ozbiljnijih uzroka je sindrom policističnih jajnika (PCOS). To znači da žene imaju visok nivo muških hormona, što može utjecati na mnoge tjelesne funkcije, uključujući menstrualne nepravilnosti, rizik od dijabetesa i povećanu težinu. Da biste saznali svoje nivoe androgena, posavjetujte se sa svojim doktorom i obavite potrebne analize.
Oglasi - Advertisement