Dragana Milisavljević je izbačena iz stana koji je legalno stekla 2022. godine. Tri godine i dva meseca, Dragana Milisavljević (83), bivša profesorka Više škole likovnih primenjenih umetnosti u penziji, živela je bez električne energije u stanu koji je pažljivo kupila u Cvijićevoj ulici u Beogradu. Večeri su prolazile u mraku uz sveće, jer njen dom više nije bio njen. Na kraju je izbačena i ostala je na ulici, sama, lišena svega što je decenijama sticala. Međutim, agonija se nije tu zaustavila. Njen advokat joj je, kako je ispričala za MONDO, saopštio da će uskoro biti suočena s tužbom koja će zahtevati od nje plaćanje iznosa od šest ili sedam miliona dinara (oko 51.000 evra ili oko 60.000 evra). Draganina tužna, nezamisliva i neverovatna životna priča započela je u oktobru 2005. godine kada je, kao savesni kupac, stekla stan. Nekretnina je bila upisana na ime prodavca, svi dokumenti su bili ispravni i nije bilo sumnje da nešto nije u redu.

 

 

Ipak, samo nekoliko dana nakon što se uselila u svoj dom, Dragana saznaje neverovatnu činjenicu. Otkriva da je muškarac od koga je kupila stan, zapravo tu nekretninu stekao od žene koja je preminula osam godina pre nego što je stan “prodat”. “Kasnije se pojavio naslednik te preminule žene. Ugovor između muškarca koji mi je prodao stan i te žene je proglašen ništavim, što automatski čini ništavim i ugovor između njega i mene. Iako sam kupila stan sa svim ispravnim dokumentima, koji je nakon nekoliko meseci bio upisan na moje ime, ostala sam bez njega”, ispričala je za MONDO Dragana Milisavljević (83). Naslednik je 2009. godine podigao tužbu protiv naše sagovornice. Nakon nekoliko godina, sud je presudio da je stan u vlasništvu naslednika, a Dragana je iz njega iseljena u julu 2022. godine. “Moj advokat mi je saopštio da će advokat naslednika podneti tužbu protiv mene za isplatu novca za sve vreme koje sam provela u stanu. Najavio je da će me tužiti za iznos od šest ili sedam miliona dinara”, izjavila je. Profesorka u penziji je 2020. godine podnela tužbu protiv države zbog overenog ugovora između prodavca i žene koja je bila mrtva osam godina. Održana su dva pripremna ročišta, a poslednje je odloženo. “Jasno je da je došlo do propusta u radu državnih organa prilikom overavanja ugovora, s obzirom na to da je žena već bila preminula. Međutim, tokom tri godine održana su samo dva ročišta. Proces se previše odužuje, a ništa nije preduzeto povodom toga što sam ja, kao savesni kupac, ostala bez stana koji je bio moj dom 17 godina”, iskreno je podelila Dragana za MONDO.

 

 

Naša sagovornica sada živi u stanu koji je nasledila nekoliko meseci nakon što je izbačena iz svog prethodnog doma. Na tom stanu, kako je izjavila, postoji neka vrsta zabrane, ali ne razume tačno na šta se odnosi. Sa opravdanim strahom, svakodnevno brine da bi mogla ostati i bez ovog stana. Takođe, i dalje ne može da prihvati činjenicu da stan koji je pošteno kupila nije njen. “Nadam se da će Vrhovni kasacioni sud preispitati odluke Osnovnog i Apelacionog suda i vratiti mi moj stan. Nadam se da više neću morati da živim u strahu. U julu 2022. godine sam ostala bez svega, čak i bez ličnih stvari. Nakon nekog vremena sam neke stvari povratila i smestila u podrum koji mi je ustupila jedna prijateljica. Mnoge stvari su mi propale”, iznela je svoje strahove naša sagovornica. Takođe se priseća najtežeg perioda kada je tri godine i dva meseca živela u svom domu bez struje. Objasnila je za naš portal da joj i danas predstavlja izazov navikavanje na normalan život u stanu sa svetlom. “Sve to ostavlja dubok trag na meni. Godinama sam čitala knjige uz pomoć sveća, prala sudove i pripremala hranu po mraku. To nikada neću zaboraviti. Budući da je naslednik, nakon presude, upisao stan na svoje ime, odlučio je isključiti struju. Nisam mogla ništa preduzeti iako sudski postupak još nije bio završen”, ispričala je Dragana Milisavljević za MONDO. Dodala je da bi volela da u starosti ne mora da strahuje da će zauvek ostati bez svoje imovine i često brine da neće imati dovoljno novca za preživljavanje. Prema njenim rečima, njena priča nije usamljen slučaj, ističući da je u Srbiji mnogo ljudi izgubilo svoje domove na sličan ili isti način. Nada se da neće postati jedna od njih i izražava nadu da će pravda na kraju pobediti.

 

 

Oglasi - Advertisement