Nakon dugogodišnjeg rada u nadnici, Jelena je oboljela. Boravila je u bolnici, no izašla je na vlastiti zahtev jer nije želela ostaviti svoju decu same. Jelena Mijailović iz Čačka, samohrana majka troje devojčica i jednog dečaka, nosi teret veći od većine majki. Njihovo jedino prebivalište već godinama je memljiv podrum jedne zgrade u centru grada. Iako se hrabro suočava s izazovima, ne žaleći se nikome, Jelena vredno radi u nadnici od proleća do jeseni kako bi obezbedila svojoj deci hranu i odeću. Primanja koja dobija od Centra za socijalni rad koristi za plaćanje kirije i računa. “Nisam nikoga obaveštavala o svojoj situaciji; slučajno su saznali. Iako me je sramota, nisam očekivala pomoć od drugih jer sam ja ta koja je odabrala borbu za svoju decu. Ipak, sada je izuzetno teško, posebno do marta kada nema radova u nadnici, a mi od toga živimo”, ispričala je kroz suze Jelena.
Pre više od pet godina, Jelena je ostala bez supruga koji je preminuo u svojoj 33. godini. Od tada, hrabro se bori samostalno kao lavica, a jedna od njenih devojčica nije ni imala priliku upoznati oca, budući da je imala samo dva meseca kada je on preminuo.

 

 

U dvadeset kvadrata njihovog podrumskog smeštaja, oseća se mnoštvo tuge, ali i sreće što imaju jedni druge. Jelena ističe da su njena deca dobra, skromna i razumeju situaciju kad mama kaže da nema dovoljno. Ipak, borac kakva jeste, trudi se obezbediti im osnovne potrebe. Deca su redovna i uspešna u školi, vaspitana i uredna, što predstavlja najveću nagradu za Jelenu. “Najstarija kćerka deli krevet s bratom, druge dve devojčice spavaju na drugom krevetu, a ja spavam na podu. Ne želim da im smetam, da se gužvamo. Kad jedno uči, ostali ćutimo; kad je lepo vreme, izlazimo napolje”, priča Jelena kroz suze.

 

 

Nakon godina rada u nadnici, Jelena je oboljela i bila je hospitalizovana. Međutim, na sopstveni zahtev, napustila je bolnicu jer nije mogla ostaviti svoju decu same. “Tokom dana, deca mogu biti samostalna, tu je i komšinica koja ih obiđe i nadgleda, ali noću ne smem da ih ostavim. Zato sam izašla. Moj jedini cilj je da vidim kako odrastaju, postaju svoji ljudi, da znam da sam ih usmerila na pravi put. Sve ostalo nije važno. Borit ću se svim sredstvima da im pružim koliko god mogu”, izjavila je.
Svi koji žele pružiti pomoć porodici Mijailović iz Čačka, mogu ih kontaktirati putem broja +381612056417.

 

Oglasi - Advertisement