Kako se približava vrhunac sezone gripa, korone i respiratornih infekcija, dr Nebojša Bohucki, cenjeni epidemiolog, predviđa primetan porast broja pacijenata. Očekuje se da će predstojeće praznične svečanosti dodatno intenzivirati ovu nevolju, što će rezultirati značajnim porastom broja pacijenata u narednih tjedan ili dva. Već duže vrijeme se govori o porastu slučajeva magarećeg ili velikog kašlja.

Dr. Bohucki je identifikovao poseban obrazac kod pacijenata koji imaju jak i povremeni kašalj. Ova vrsta kašlja može pogoditi i djecu, što dovodi do pretrpanih čekaonica na pedijatrijskim klinikama i domovima zdravlja. Moja supruga i ja se suočavamo sa ovim upornim kašljem više od 10 dana. To je jedinstven kašalj s kojim se nikada prije nisam susreo, uprkos tome što sam više puta bio hospitaliziran zbog COVID-19, gripe i prehlade. Kašalj se javlja iznenada, pojačava se otprilike 30 minuta, a zatim jenjava nekoliko sati. Najzahtjevniji dio je noću kada kašalj ometa san i izaziva nelagodu u glavi i stomaku. U nastojanju da nađem olakšanje, čak sam promijenio krevet, nadajući se boljem noćnom odmoru. Zanimljivo je da ne osjećam nikakve druge simptome povezane s bilo kojom bolešću. Dakle, izgleda da je u pitanju isključivo kašalj, kako ga opisuje Vladimir V. iz Beograda.

Sanja D. iz Subotice je prijavila da njena dva mala sina, od sedam i devet godina, kao i stariji tinejdžer, imaju uporan kašalj koji se ne popravlja. Unatoč mojim najboljim pokušajima da im pomognem na daljinu, čini se da je to bilo bezuspješno. Danas imamo zakazan pregled kod doktora i ja ću ih sve pratiti. Bezbrojne noći nedostatka sna uzele su danak i njima i nama, ostavljajući nas potpuno iscrpljenima. Majka tri dječaka izražava nelagodu, smatrajući da je ovaj kašalj daleko od običnog. Dr Nebojša Bohucki, epidemiolog, otkriva da su respiratorne bolesti od početka pandemije Covida dobile na značaju širom sveta, što nas navodi da prioritet dajemo njihovoj prevenciji i lečenju.

Ako osobe koje imaju kašalj nastave da rade, dr. Bohucki preporučuje da prepoznaju važnost suzdržavanja od posla ako se ne osjećaju najbolje. Odmaranje i održavanje hidratacije su ključne radnje koje treba poduzeti, jer ako to ne učinite, to može produžiti trajanje bolesti. Nije neobično da kašalj potraje dvije do tri sedmice, jer oporavak od virusa može trajati i do mjesec dana. Osim toga, osjećaj slabosti može trajati nekoliko sedmica ili čak i prijeći mjesec dana. Od ključne je važnosti priznati da nemaju sve bolesti kratkog trajanja, kako navodi dr. Bohucki. Iako je preporučeni period izolacije za COVID-19 sedam dana, to ne garantuje potpuni oporavak u tom vremenskom okviru. Ako osoba iskusi uporan kašalj koji traje duže od dvije sedmice, preporučljivo je razmotriti mogućnost velikog kašlja i zatražiti analizu krvi radi potvrde. Kod odraslih, simptomi velikog kašlja su često nespecifični, osim prisustva kašlja. Ovaj kašalj ima tendenciju da bude izraženiji noću, dok ga djeca doživljavaju tokom dana. Odrasli imaju tendenciju da potisnu kašalj dok su aktivni i u pokretu, postajući toga svjesni tek kada su mirni i leže. Posljedično, kašalj postaje bolniji uveče prije spavanja, što dovodi do pojačane iritacije. Dr Bohucki naglašava važnost obraćanja pažnje na ove simptome. Za efikasnu borbu protiv velikog kašlja, poznatog i kao pertussis, Nebojša Bohucki, epidemiolog, preporučuje poseban protokol vakcinacije. Ključno je primijeniti dvije doze vakcine u prvoj godini djetetovog života, nakon čega slijedi revakcinacija u drugoj godini. Idealno je da se vakcina primeni u kasnijoj fazi, a vredi napomenuti da je naša zemlja tek prošle godine uvela petu dozu vakcine.

 

Vakcine “pentaxim” i “tetraxim” pružaju zaštitu od četiri zarazne bolesti. Primjenjuje se u drugoj godini i prije polaska u školu, “pentaxim” uključuje element protiv pertusisa. 1. januara 2022. godine uvedena je nova vakcina pod nazivom “tetraxim”. Bohucki pohvaljuje postojeći izbor od pet cjepiva za djecu, a predlaže i mogućnost da se one daju kasnije bez ikakvih štetnih efekata. Trenutno postoji ukupno pet vakcina koje nude 85 posto zaštite kada se daju pojedincima. Bohucki naglašava da je ovo znanje nadaleko poznato i da je u početku podijeljeno tokom početka pandemije COVID-19. Pojašnjeno je da čak i ako se neko ko je primio vakcinu protiv COVID-a ponovo razboli, simptomi će biti blaži.

Oglasi - Advertisement