Opšte je poznato da Balkanu nisu potrebni značajni motivi za raspravu na platformama društvenih medija. Međutim, jedna posebna rasprava je stekla značajnu slavu i sada poprima ogromne razmjere.

Pitanje je da li u sarmu uključiti jaje ili ne.

Postoje različita mišljenja o upotrebi jaja u sirevima. Jedna perspektiva sugerira da dodavanje jaja u smjesu može povećati njenu čvrstoću i pomoći u vezivanju sastojaka. S druge strane, postoji suprotno gledište koje tvrdi da jajetu nema mjesta u siru i da ga ne treba uključivati ​​u smjesu.

Na osnovu online aktivnosti, čini se da su oni koji se zalažu za stavljanje jajeta u teglu glasniji i stvaraju veći osjećaj uznemirenosti.

Razgovor se ubrzao nakon što je hrvatski portal 24sata objavio recept iz kuharice iz 1952. godine. Ovaj recept precizira da sarma treba da sadrži jaje.

Recept glasi ovako:

Sastojci:
Tri porcije fermentisanog kupusa, poznatog kao kiseli kupus.
Da biste napravili fil za sarmu, počnite sa seckanjem po pola kilograma govedine i svinjetine. U smjesu dodajte četiri supene kašike suve slanine i dve kašike masti. Zatim dodajte jedan sitno iseckani luk koji je pržen do žute boje, jedno celo jaje, jednu kašiku soli, pola kašike bibera i šest kašika pirinča.
Da biste napravili Drizzle, počnite spajanjem pet velikih kašika masti sa tri velike kašike brašna i jednom velikom kašikom paprike. Zatim dodajte jednu litru iseckanog kiselog kupusa, dve velike kašike soli i dva do tri litra suhe mesne supe ili vode.
Priprema:
Za pripremu fila za sarmu potrebno je u posudi dobro izmiješati sve navedene sastojke. Kada je fil gotov, uzmite svaku glavicu zelja i uklonite listove, pazeći da ih ne oštetite. Da bi rebra bila tanja, malo ih izrežite, a da ne oštetite listove.

Da napravite jelo, počnite tako što ćete na ruku staviti list kiselog kupusa. Uzmite kašiku fila i stavite na list. Savijte kraj lista na istoj strani kao i mali prst, ostavljajući kraj koji je najbliži stabljici otvoren. Koristite ovaj otvoreni kraj da zamotate i sigurno držite fil. Bilo koji preostali list na drugom kraju treba pritisnuti vrhovima prstiju.

Započnite laganim prskanjem vode ili supe na površinu za kuhanje. Dodajte malo sitno nasjeckanog zelja i prstohvat soli. Kada voda proključa, pažljivo stavite sarme na zelje. Poklopite posudu i ostavite da se kuva na laganoj vatri 3 do 4 sata.

U slučaju da je zelje previše kiselo, razmislite o tome da ubacite jednu ili dvije kocke šećera za slatkoću. Osim toga, ako slučajno imate na raspolaganju surutku, može se koristiti kao zamjena za vodu.

Oglasi - Advertisement