Prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, sutrašnja vremenska prognoza ukazuje na mešavinu oblaka i sunčanih perioda u većem delu zemlje. Ipak, u jugozapadnim, južnim i jugoistočnim krajevima mogu se očekivati ​​kontinuirano naoblačenje i padavine koje će biti ograničene na jutarnje i rane poslijepodnevne sate.

Očekujte slab do umjeren povjetarac iz južnih i jugoistočnih pravaca. Najniža temperatura kretat će se između nula i pet stepeni, a najtoplija od 10 do 14 stepeni Celzijusovih.
U Beogradu će sutra biti kombinovano promenljivo oblačno i sunčano vreme, sa povremenim periodima umerene oblačnosti i sunčanja. Duvaće slab do umjeren vjetar jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura kretat će se od tri do pet stepeni Celzijusovih, a tokom dana postepeno će rasti do maksimalnih oko 13 stepeni Celzijusa.

Srbija će od sada do nedelje imati više temperature nego inače, uz promenljivu oblačnost i česte padavine. Međutim, snježne padavine se očekuju samo u višim planinskim predjelima. Prelaskom na početak sljedeće sedmice, vrijeme će se prebaciti na mješavinu oblačnog neba i hladnih temperatura, što će potencijalno rezultirati snježnim padavinama.

Vremenske prognoze za Beograd u tom periodu ukazuju na slične vremenske uslove.

Dok gledamo unaprijed u januar, evo očekivane vremenske prognoze.

Prema najnovijoj prognozi RHMZ-a, danas se očekuje da će najviša temperatura u januaru dostići 16 stepeni, dok će najhladniji dan, sa temperaturom od minus tri stepena, biti 13. januara.
Na osnovu opsežne mesečne prognoze, u Beogradu se očekuju snežne padavine od 8. do 12. januara, kao i 16. i 17. januara i još jednom 19. i 20. januara. U početku će temperatura u Beogradu početkom januara dostići najviše 16 stepeni, ali će tokom meseca postepeno opadati. Najniža dnevna temperatura 13. januara će se spustiti na -3 stepena.

Na osnovu prognoze RHMZ-a, Novosađani mogu da očekuju najvišu temperaturu od 12 stepeni Celzijusa od početka meseca. Najhladniji dan, 13. januar, doneće hladnu temperaturu od minus pet stepeni Celzijusa. Sezonska prognoza RHMZ-a ukazuje da će januar 2024. uvesti umjerenije vremenske prilike i porast padavina. Nadalje, tokom treće sedmice januara predviđa se da će se blagi do umjereni mrazevi pojaviti u ranim satima dana.

Za mjesec januar predviđa se da će minimalna temperatura zraka premašiti prosjek prethodnih godina za oko 1,5ºS. Tačnije, u okolini Beograda predviđa se da će se minimalna temperatura vazduha za januar kretati od 0 do 7ºS.

Za mjesec januar očekujemo da će maksimalna temperatura zraka premašiti višegodišnji prosjek, uz porast od oko 1,5ºS. Konkretno, u okolini Beograda prognoziramo da će se prosečna maksimalna temperatura vazduha za januar kretati oko 6,4ºS.

Na osnovu podataka RHMZ-a, predviđa se da će količina padavina u Srbiji tokom januara u većem delu zemlje premašiti prosek za ovaj vremenski period. Konkretno, u većini regiona će biti nadmorska visina od 5 mm do 10 mm iznad uobičajene, dok će jugozapadna Srbija i Timočka krajina imati značajniji porast od 10 mm do 20 mm iznad proseka. U okolini Beograda ukupan broj padavina predviđenih za januar iznosi oko 55 mm.

Tokom zimske sezone Ristić je naišao na pojavu tri ledena talasa.

Tokom nedavnog saopštenja, meteorolog Ivan Ristić je uzbuđeno rekao da možemo očekivati ​​dolazak tri ledena talasa u predstojećoj zimi.

Nakon završetka praznične božićne sezone, uslijedit će početni nalet zime, vraćajući temperature na uobičajene vrijednosti za mjesec januar. Prisutna će i mogućnost nižih temperatura, poklapajući se s dolaskom snježnih padavina. Prva sedmica januara pokazaće naznake predstojeće prolećne sezone, dok će naredne dve nedelje nastaviti da oličavaju zimski ambijent. Tokom čitavog januara, temperature će se zadržati na ili ispod predviđenog raspona, sa projektovanim porastom i privremenim predahom od zimskih uslova u posljednjoj sedmici. Međutim, zima će se ponovo pojaviti sredinom februara, najavljujući dolazak još jedne čarolije hladnoće. Treći i posljednji nastup zime dogodit će se u prvih deset dana marta.

Oglasi - Advertisement