Kako je krajem februara počeo rat u Ukrajini tako je i krenula velika ekonomska kriza koja se najviše vidi u Europi, a posebno je velika problematika oko nestašice i poskupljenja mnogih energenata, posebno gasa, a i goriva. tako se i mnoge stvari koje se koriste za ogjev već nabavljaju sada da se ima za zimu, jer su cijene otišle u nebo, a i postoji rizik da nekih energenata kao što je gas i neće biti u dovoljnim količinama tokom zime koja bi mogla da bude veoma teška. tako je i pelet, sa kojim sa kojim se grije sve veći broj ljudi sa cijenom otišao u nebo, te je sve više domaćinstava koje sebi ne mogu priuštiti pelet po cijeni od 300 eura po toni i više

Do sada je peć za centralno grijanje bila najveća investicija, a  sada se samo za tonu paleta mora odvojiti velika suma novca koji mnogi nemaju. Ipak, dobro je to da je na ovim prostorima uvijek bilo pametnih ljudi, a to nam pokazuje i ova priča koja nam dolazi iz BiH, iz Republike Srpske, gdje je Rade Vujić prepoznao dobar posao. on sam sebi pravi pelet za grijanje, a na kraju ga sve to izađe oko dvadesetak eura, a materijal od kojeg to pravi svakako pomaže i u očuvanju naše životne sredine.

“Pelet od ambrozije kojeg proizvodim pomoću postrojenja koje sam osmislio i napravio, košta 30 KM po toni, odnosno 15 eura. To je cijena struje i ništa više. Ambrozije, biljke koju svi nastoje iskorijeniti ali u tome ne uspijevaju, ovdje ima na sve strane, i mislim da su mi komšije i više nego zahvalne na svemu tome. Dakle, sirovina za moju peć raste ispod prozora po cijelom polju, na sve strane je ima pa zato nema razloga za brigu, bar iz moje perspektive”, objašnjava Vujić.

Oglasi - Advertisement