Makedonci su ti koji u Singapuru vode kafe pekaru “Jugoslavija”.

Naše područje je zastupljeno u skoro svakoj zemlji širom svijeta, od Akapulka do Atine. Ovu činjenicu pokazuje pekara u Singapuru, koja je postala mesto okupljanja balkanskih pojedinaca, a privukla je pažnju na srpskim društvenim mrežama.

U srpskoj sekciji Reddit foruma, mladić iz Singapura objavio je nekoliko slika na kojima se vidi kafe pekara pod nazivom “Jugoslavija”. Zanimljivo je da je kasnije otkriveno da je objekat zapravo u vlasništvu bračnog para iz Sjeverne Makedonije koji živi i radi u Singapuru nevjerovatnih 18 godina.

Nakon objavljivanja fotografija, ponovo se pojavio, izražavajući svoje oduševljenje kada je otkrio pekaru.

Izrazio je prijatno iznenađenje kao Singapurac, priznavši da nije očekivao ovakav ishod. Pošto je odrastao 90-ih, oduvek je bio fasciniran raznim aspektima vezanim za Jugoslaviju. Osim toga, smatrao je da su peciva divna.

Izražavajući interesovanje za povezivanje sa pojedincima sa Balkana, izrazio je želju da upozna vlasnike. Nadalje, napomenuo je da je, uprkos tome što je Bosanac koji živi u Maleziji, imao ograničenu izloženost našoj kuhinji u azijskom kontekstu.

On je rekao da je iskustvo prevazišlo njegov prvobitni opis i da je bilo izuzetno prijatno. Njegova namjera je da potraži vlasnike i pronikne dublje u njihovu pozadinu. U ovom konkretnom području postoji mali broj pojedinaca koji su porijeklom sa Balkana, sa izuzetkom Bosanaca koji žive u obližnjoj državi Maleziji.

Makedonci u Singapuru su oni koji su odgovorni za “čuvanje” Jugoslavije.

U Singapuru je brzo otkriveno porijeklo “Jugoslavije” u pekari. Ispostavilo se da je pekara u vlasništvu bračnog para Mitra i Katerine Krajoski, koji su porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

U prethodnom intervjuu za portal “8days” otkriveno je da trenutno borave i rade u Singapuru sa svoje dvoje djece. Pekara je nastala kao rezultat Katerinine strasti za kulinarskim kreacijama.

Na svojoj trenutnoj poziciji komercijalnog pilota za Singapore Airlines, Mitar upravlja kontrolama Boeinga 777. Zanimljivo je da se Mitar preselio u Singapur prije 18 godina, vođen jedinstvenim motivom. U to vrijeme bio je kadet pilot, a upravo u vrijeme raspada Jugoslavije kao nacije završio je školovanje i dospio na poziciju kod vodećeg brodskog nosača zemlje. Nakon toga, Mitar je prešao na letove za SilkAir, sada nepostojeću regionalnu podružnicu Singapore Airlinesa, prije nego što je konačno preuzeo svoju sadašnju ulogu.

U domenu akademije, Katerina je uspješno završila studije ekonomije na cijenjenom Univerzitetu Sjeverne Makedonije.

“Kada je izrazila nezainteresovanost za rad u tradicionalnoj kancelariji, postalo je jasno da njena prava strast leži u umetnosti pečenja. Zajedno smo doneli odluku da krenemo u novi poduhvat i otvorimo sopstvenu pekaru”, kaže Mitar , ističući svoju ulogu muža podrške koji pomaže svojoj ženi u njihovom kafiću u slobodno vrijeme od letenja.

Njihova kafe-pekara nudi uporediv izbor sa onim na šta smo navikli kod nas. Uz burek, kiflice, lepinje, sendviče i tradicionalne balkanske poslastice, u ponudi imaju i jogurt uz pecivo.

Oglasi - Advertisement