Božićni post je već počeo i on traje 40 dana a mi vam donosimo prijedloge za jela za svih tih 40 dana.

Za vrijeme božićnog posta očekuje se uzdržavanje i od negativnih radnji i negativnih misli, kao i od konzumiranja masne hrane. Provodeći svoje tijelo kroz ovaj izazov, možete podnijeti lične žrtve koje će na kraju dovesti do jačanja vašeg karaktera. Cilj ovog čina samodiscipline je postati bolja, jača i uspješnija osoba.

Kada se slavi Božićni post, ključno je voditi računa o danima u koje se konzumira ulje u odnosu na one u koje se konzumira voda.

28. novembra počinje blag početak posta. Praktičarima je dozvoljeno da konzumiraju hranu kuvanu u ulju. Na ovaj dan se preporučuje pripremanje posnog pasulja jer daje osjećaj sitosti i olakšava prelazak na posnu kuhinju.

29. novembra, u srijedu je drugi dan posta, tokom kojeg je dozvoljeno konzumiranje hrane kuhane na ulju. Naša preporuka za ovaj dan je da pripremite krem ​​supu od povrća. Počnite dinstanjem luka i šargarepe, a zatim dodajte krompir i brokulu. Zalijte vodom i začinite začinima. Kada je sve ispečeno, štapnim mikserom izmiksajte sastojke.

30. novembar je određen kao Dan uljnog posta. Ako želite da ispoštujete ovaj dan, evo recepta za pravljenje posnog rižota:

Prvog decembra uobičajeno je da se posti na vodi. Za pročišćavanje organizma može se konzumirati svježe povrće ili kuhani krompir, a prije konzumacije ih pomiješati sa pečenom paprikom.

Prvih nekoliko dana decembra, tačnije 2., 3. i 4., dozvoljeno je postiti, osim konzumiranja ulja i ribe. 4. decembra obilježavamo Vavedenje, a običaj je da se ovaj dan obilježava raskošnom gozbom. Popularno jelo za pripremu ovom prilikom je skuša uz krompir salatu.

Označite svoje kalendare za 5. decembar, jer on predstavlja savršenu priliku za kreiranje hranljivog i laganog obroka. Salata koja se sastoji od svežeg spanaća, kuvanog krompira, svežeg luka, maslina, maslinovog ulja i raznih začina sigurno će zadovoljiti vaše nepce i obezbediti vašem telu esencijalne hranljive materije koje su mu potrebne.

Za 6. decembar, dan posvećen vodenom postu, preporučuje se priprema jela od slatkog kupusa kuvanog na vodi. Da poboljšate ukus, dodajte luk, šargarepu, paradajz pastu i začine u lonac. Kada sastojci prokuhaju, dodajte kašiku brašna da se jelo zgusne. Uživajte u ovom ukusnom obroku.

Sedmog decembra je dozvoljeno učestvovati na uljnom postu. Kao takvo, možda bi bilo pametno napraviti izdašno jelo kao što je pita od krompira kako bi se osigurala sitost.

8. decembra uobičajeno je da se upusti u dan posta na vodi. Da biste to pripremili, skuvajte špagete koristeći samo vodu. Kada su skuhane, ostavite špagete sa strane. U dublji tiganj sipajte paradajz sos i dodajte seckani luk i beli luk. Kuhajte dok luk ne omekša pre nego što dodate rendanu šargarepu, sok od paradajza, origano, so i biber. Pustite da sos prokuha pre nego što dodate špagete.

9. i 10. decembra dozvoljena je konzumacija ribe. Za zasitan obrok pripremite salatu od kuvanog krompira i tunjevine sa malo luka. Sljedećeg dana možete ispeći pastrmku, uz prilog od kuhane blitve.

Jedanaestog dana decembra postoji tradicija posta samo na vodi. Za pripremu jela, pasulj treba prokuhati u vodi zajedno sa raznim začinima.

U periodu od 12. do 15. decembra dozvoljeno je postiti samo vodom. Za to vreme preporučuje se konzumiranje šarenih salata, pečenih paprika sa belim lukom, jela od pirinča pripremljena sa spanaćem. Osim toga, preporučuje se konzumacija laganih čorbi i supa.

16. i 17. decembra uobičajeno je konzumiranje ribe. Posljednjeg dana, na Svetu Varvaru, kuhaju se žitarice u čorbi. Preporučuje se da se šaran prži uz gulaš za ukusnu kombinaciju. Ova masna riba je prilično zasitna, gotovo kao da se prepušta masnom obroku.

18. decembra preporučuje se priprema čorbe od povrća dodavanjem ulja za hranljiv obrok.

19. decembra slavimo Svetog Nikolu. Na ovaj dan je dozvoljeno jesti ribu, ali samo u obliku roštilja, dimljenja ili kuvanja.

20. decembra se konzumira ishrana koja se sastoji od svežeg povrća i dosta voća. Štaviše, on se smatra kao dan posta sa dozvoljenom konzumacijom samo vode.

Dva specifična datuma, 21. i 22. decembar, značajna su za konzumaciju hrane na bazi ulja koja isključuje ribu. Što se tiče kuhinje, to podrazumijeva uključivanje raznih variva, salata i pita koje su izrazito niske masnoće.

Tokom 23. i 24. decembra dozvoljena je konzumacija ribe i morskih plodova. Preporučujemo da za to vrijeme pripremite toplu i krepku riblju čorbu.
Dani 25. i 26. decembra su namjenjeni za konzumaciju jela pripremljenih sa minimalnom količinom ulja. Ako tražite prijedloge za obrok tokom ovog perioda posta, imamo nekoliko preporuka za vas.

27. decembra se postuje na vodi. Za to vreme, preporučeni obrok čine kuvani krompir i pirinač, koji se serviraju sa povrćem takođe kuvanim u vodi.

28. decembar ima poseban značaj za jela koja se kuvaju na ulju. Ovog dana možete se prepustiti ukusnoj sarmi od oraha koja će ne samo utažiti glad već i nahraniti.

29. decembra se preporučuje da se vodi dan posta. Za to vreme preporučuje se konzumiranje velikih količina svežeg voća i povrća.

30. decembra preporučljivo je nabaviti pastrmku ili skušu i iskoristiti je za pripremu slane salate. Jelo dana je riba.

31. decembra je običaj da se jela kuvana na ulju. Kako iščekujemo dolazak Nove godine, preporuča se prepustiti se gozbi od delicija pripremljenih uz dodatak ulja. Ipak, savjetuje se da se ovom prilikom suzdržite od konzumiranja ribe.

Od 1. do 6. januara uobičajeno je da se jela kuvana na ulju.

Oglasi - Advertisement