Cena pasulja u Novom Pazaru sada iznosi neverovatnih 600 dinara po kilogramu.U Novom Pazaru, cena pasulja je dosegla izuzetnih 600 dinara po kilogramu kako na pijaci, tako i u prodavnicama. Beograd sledi sa cenom od čak 500 dinara na pijaci, dok je u prodavnicama nešto pristupačniji, koštajući 369.99 dinara po kilogramu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Ovi podaci potiču iz izveštaja za period od 15. januara do 21. januara 2024. godine, koji obuhvata 17 gradova u Srbiji. Cene poljoprivrednih proizvoda se beleže dva puta mesečno, tokom pijačnih dana u periodu od 1-7 i 15-21 u mesecu, obuhvatajući prodavnice i pijace sa najvećim prometom.

 

 

U skladu s godišnjim dobom, beleže se cene ključnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Za svaki proizvod se prate tri cene – najčešća, najniža i najviša cena. Najčešća cena odnosi se na cenu po kojoj se proizvod najčešće prodaje u većim količinama, bilo da je reč o prodavnici ili pijaci, u zavisnosti od mesta gde se proizvod najviše plasira tokom snimanja. Na primer, najčešća cena krompira na beogradskoj pijaci bila je 150 dinara po kilogramu, dok se u prodavnici mogao naći po ceni od 120 dinara. Valjevo, Zaječar i Šabac prate sa cenama od 139 do 129 dinara na pijaci i 100 dinara u prodavnici. Subotica i Leskovac trenutno imaju najniže cene, sa 89 dinara u prodavnici odnosno 100 dinara na pijaci, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.Kada su u pitanju crni luk, najviša cena zabeležena je u Novom Pazaru, gde iznosi 100 dinara po kilogramu kako u prodavnicama tako i na pijaci.

 

 

Beograd, Šabac i Užice slede sa cenama od 99 do 84 dinara u prodavnicama, dok se na pijaci kreću u proseku oko 100 dinara. Najniže cene kilograma luka u prodavnicama beleže se u Zaječaru, Kragujevcu i Subotici, gde iznose 78 dinara, dok su cene na pijaci u Kragujevcu u rasponu od 100 do čak 150 dinara. Što se tiče jaja, najpovoljnija cena po komadu, 18,99 dinara, zabeležena je u Valjevu, dok se na pijacama cena penje na 26 dinara po komadu. Beograd, Novi Sad, Pančevo i Kraljevo prate sa cenama koje se kreću od 23 do 25 dinara u prodavnicama, odnosno 22 do 24 dinara na pijaci.

 

Oglasi - Advertisement